MUMBAI: Maharashtra Başbakanı Eknath Shinde Çarşamba günü, Birlik Bütçesinin Maharashtra’nın 1 trilyon dolarlık bir ekonomi olma çabalarını destekleyecek bir ekonomik vizyon ortaya koyduğunu söyledi.
Başbakan, kalkınma yolundaki her Hintli için uygun bir bütçe olduğunu söyledi.
Alt yapı, tarım, istihdam, çevre gibi tüm sektörler için bütçede çok önemli bir karşılık olduğunu söyledi.
“Bu, yoksulları destekleyecek, orta sınıfa yardım edecek ve endüstrileri ve altyapıyı güçlendirecek AB bütçesidir. İstihdam yaratma, çiftçiler, işçiler, kadınlar ve gençler gibi toplumun tüm unsurlarına hakkını veren kapsamlı bir bütçedir ve devlet adına sıcak karşılıyoruz. Bu, kır-kent dengesini gözeten, orta sınıf, çiftçi, girişimci, genç, kadın gibi toplumun her kesimini memnun edecek bir bütçedir. CM Shinde, Maliye Bakanı Nirmala Sitaraman’ı dünyada meydana gelen yeni değişiklikleri ve zorlukları dikkate alan böylesine vizyoner bir bütçe sunduğu için tebrik ediyorum” dedi.
“Altyapı için 10 milyon Rs tahsis edildi. Maharashtra’daki birkaç projeye fayda sağlayacak, dolayısıyla Maharashtra’da da kesinlikle olumlu sonuçlar görülecektir. Vergi yapısında 7 lakh Rs’ye kadar olan özel gelir limiti, orta sınıf için bir rahatlamadır. Son üç yıl Covid krizinde geçti. Yeni vergi yapısından çıkmakta fayda var. Maharashtra’daki küçük ölçekli endüstrilerin ülkedeki en verimli endüstriler olduğu kabul ediliyor. Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler için Kredi Garanti Programında önerilen değişiklikler, bu küçük işletmeleri daha verimli hale getirecektir. Bütçede tarım ve kooperatif sektörüne yüksek öncelik verilmiştir. Kooperatifler Maharashtra’nın gücüdür,” diye ekledi CM.
Başbakan, 157 hemşirelik okulu kurma kararının Maharashtra’ya da fayda sağlayacağını söyledi.
“Çünkü şimdiden farklı ilçelerde devlet tıp fakülteleri kurmaya başladık. Bu kolejler ancak onlara katılarak başlayabilir. Kamu-özel ortaklığı (PPP) modeli aracılığıyla turizm ve balıkçılar için 6.000 Rs’lik bir yatırımın Maharashtra’ya fayda sağlayacağı kesin. Maharashtra’nın 720 km’lik bir kıyı şeridi var ve turizm de canlanacak. Yoksullara 2024 yılına kadar ücretsiz tayın verilecek ve şimdiye kadar 80 crore kişi ücretsiz tayından yararlandı. Hükümet önümüzdeki yıllarda ülkede elli havalimanı inşa ediyor. Eski araçları değiştirme kararı kesinlikle kirliliğin azaltılmasına yardımcı olacaktır. Gençleri eğitmek için 30 Skill India merkezi kurulacak. Bu istihdam için önemli bir adım olacaktır. Yeşil kalkınma vurgulanırken yeşil enerji için 35.000 Rs crore sağlanması memnuniyetle karşılanmaktadır. Yeşil Hidrojen Misyonu yürütülüyor. Bunun için 19.700 Rs tutarında bir karşılık ayrıldı, ”dedi Shinde.
Kooperatif şeker fabrikalarına, sorumluluğu kooperatif şeker fabrikalarına ait olan 10.000 Rs crore muafiyet verileceğini söyledi.
“Tarım ürünlerinin depolanması için büyük ölçekli merkezi olmayan bir sistem olacak. Bunun için çeşitli çalışma derneklerine, balıkçılık ve süt ürünleri geliştirme kuruluşlarına yardım edilecektir. Böylece çiftçiler mallarını zamanında pazara getirebilsinler” dedi.