Eski polis şefi, bunu düşünmek bile midemi bulandırıyor, IKEA’dan hırsızlık yaptığını inkar ediyor

EnondeR

New member
Duruşma, savunmanın gizli devam etme talebiyle başladı. Ancak Yargıç Michal Prokop, bunun hukuki bir nedeni olmadığını belirterek halkı (bir seyirci – makalenin yazarı) dışarıda bırakmayı reddetti.

Eyalet temsilcisi Jiří Zdražil, otuz dokuz yaşındaki üsteğmen Libor G.’yi bu Şubat ayında Zličín’deki IKEA mağazasında bir bebek arabasındaki 12.223 kron değerindeki malı çalmakla suçluyor.

İddiaya göre polis, 3 tava, 1 takım bıçak, 1 korniş, 2 çarşaf, 6 çarşaf, 1 kağıt ruloluk, 8’li paket köşe koruyucu, 1 yastık ve kılıfı, 1 rulo baskılı kağıt koydu. , dört havlu, ağ menteşe, braket ve bir çift ray uç kapağından oluşan bir paket.

“Onları yavaş yavaş bebek arabasının depolama alanlarına ve mavi bir IKEA alışveriş çantasına yerleştirdi, ardından para ödemeden kasa alanının etrafındaki alanı dolaştı, asansörle birinci kata çıktı ve orada başka bir asansöre bindi zemin kata inip diğer taraftaki merdivenlerin karşısında, güvenlikle kaçmak niyetiyle, etrafına bakınarak merdivenlerin altında her zamanki yerinde olmadığından emin olunca hızla girişteki atlıkarınca (döner) kapıya gitti, bir güvenlik görevlisi tarafından yakalandı” dedi savcı.

Libor G. iddianameyi reddetti. “Hayatımda hiçbir şeyi çalmayı asla düşünmem. Ben bunu yapmazdım bile. Ne anlama geldiğini bildiğim halde neden bir şeyler çalmak isteyeyim anlamıyorum. Niteliklerini biliyorum, şeylerin kıymetini biliyorum. Bir şeyler çalmayı düşünmek bile midemi bulandırıyor, bu yüzden esas olarak eşyaları sayıyorum” dedi.

“Asla on binden fazlasını çalmam. Eşyalarımı bebek arabasına koymak için IKEA’nın en korunaklı yerlerinden birine gideceğimi ve dışarı çıkacağımı. Küçük bir çocuğum olduğu, ipotekli olduğum, mükemmel bir kariyere sahip olduğum, her zaman tüm insanlara örnek teşkil ettiğim bir durumda bunu yapabilmem kesinlikle hayal edilemez bir şey” diye devam etti.

Adam “hayatı boyunca iyi bir itibarı korumaya” çalıştığını iddia ediyor. Kendisi 18 yıldır polis için çalıştığını, üst düzey bir pozisyona kadar ilerlediğini, polis teşkilatında kriz yöneticisi olarak çalıştığını ve sürekli olarak iyi notlara sahip olduğunu belirtti. Kendi deyimiyle Yılın Polis Memuru ödülüne de aday gösterildi. Sonunda şampiyonluğu kazanamadı ama Prag’ın en iyi beşi arasında yer aldı.

“Geçen yıl sadakatim ve polisle örnek çalışmam nedeniyle iki madalya aldım. Ülkedeki en yoğun departmanlardan biri olan yerel New Town departmanına başkanlık ettim” diye ekledi.

Geçmişte Zličín’de on yıl görev yapmıştı. Ancak yerel IKEA’nın kendi bölgesine ait olduğunu reddetti. Komşu Stodůlky’nin altına düştüğü söyleniyor.

Onu kapı eşiğinde yakaladım, dedi gardiyan

Libor G., mahkeme önünde partneri ve diş ağrısı çeken küçük kızıyla birlikte iş çıkışı alışverişe geldiğini anlattı. Çocuğun ağladığı söylendi, bu yüzden kadın arabada onunla birlikte kaldı. Tek başına mağazaya gitti.

İddiaya göre kendisinin ve ortağının üzerinde anlaştığı şeyleri boş bebek arabasına koydu. Onun ifadesine göre kadınla cep telefonu aracılığıyla iletişim kurdu (ancak mahkemede duyulanlara göre uzmanlar daha sonra bu iletişimi cep telefonlarında bulamadılar).

Kızının sakinleştiği ve eşinin de çocukla birlikte onu görmek için mağazaya gittiği belirtildi. Adam, IKEA’nın ana girişinde sadece mallarla dolu bir araba ile onları beklemek istediğini iddia ediyor.

Kendini, “Bir kişi bir mağazanın çıkışına bir şey çalmak istemeden çıkıyorsa o kişi hırsız değildir” diye savundu. “Oraya boş bir bebek arabasıyla gelmiş olmam, alışveriş yapıp eşyaları mavi bir çantaya koymam, IKEA’nın hiçbir iç kuralını ihlal etmedim. Kimse bana bunun yanlış olduğunu söylemedi.’

Polis şüpheli davranmadığı ve hiçbir şekilde bir şeyler saklamadığı konusunda ısrar ediyor. Ancak mağazada sivil kıyafetle dolaşan güvenlik görevlisi Zoran J.’nin dikkatini çekti. Güvenlik görevlisi, şüpheli bir adamın malları arabaya koyduğunu gördüğünü kontrole bildirdi. Ana girişe kadar onu takip etmeye başladı.

“Kapıya girmek üzereyken onu yakaladım. Atlı karıncayı (kapıyı) durdurdum, bebek arabası zaten sıranın arkasında, kapının içindeydi… sonra onu biraz kapı kulübesine doğru ittim,” dedi Zoran J. bozuk Çekçe. Tanığın ifadesine göre, çocuklu hiçbir kadın tutuklanan adamı girişe kadar takip etmedi.

Durumu kontrol odasındaki bir monitörden izleyen gündüz vardiyası komutanı Jiří K., mahkemede hırsız olduğu iddia edilen kişinin tam döner kapının bulunduğu bölgede yakalanacağını doğruladı.

“Bir meslektaşı onu atlıkarıncanın hemen yanında durdurdu, o zaten ödenmemiş mallarla dolu atlıkarıncaya adım atmıştı, ödeme alanının arkasındaydı. Bir meslektaşı onu durdurdu, kanattan (kapıdan) yakalanmamak için onu geri itti. Makbuz da yanında değildi. Polis gelene kadar kişisel özgürlüğü kısıtlanmıştı” diye ifade verdi Jiří K.

Ortalığı karıştırdılar, sanık GİBS’le ilgili iddialarda bulundu

Polis memuru Aleš Č. ve bir meslektaşı, devriye kapsamında operasyon görevlisi olarak olay yerine gönderildi. “(Libor G.) benimle yan yana konuşmak istedi. Ona bunun için bir neden görmediğimi söyledim” diye tutuklunun davranışını anlattı Aleš Č.

“Polisin kendisiyle yalnız konuşmak istediğimi söylemesi doğru. Bunun tek nedeni, yanımdan geçen IKEA çalışanlarının önünde değil, kenarda bir yerde polis memuru olduğumu kanıtlamak istememdi” diye açıkladı Libor G.

Devriye ekibi, mağazanın güvenliğinin polis memurunu yakaladığını anlayınca bölge çıkışı ve Güvenlik Kuvvetleri Genel Müfettişliği (GİBS) çalışanları olay yerine geldi.

Libor G., incelemede “masumiyetini doğrulayacak herhangi bir kamera” bulunmadığı bildirildiğinde, davayı “yozlaşmış işin ders kitabı örneği”, “ölümcül bir başarısızlık” ve “GIBS için bir utanç” olarak nitelendirdi.

“Polisin elinde hiçbir şey olmadığını anladığını hissediyorum. On ay boyunca (adamın tutuklanmasından duruşmanın başlangıcına kadar, editörün notu) sadece kim daha uzun süre dayanabildiyse oraya gittik. Tamamen belirsiz delillerden dolayı varsayımlar bana karşıydı. ‘İnsan dayanabildiği sürece istifa etsin’ tarzında yürütüyorlar sanırım. Onu mümkün olduğu kadar rahatsız edecek kadar uzun süre tutacağız ve o da kendi başına vazgeçecek” dedi sanık. Şubat ayından bu yana yarı maaşla görevden alındı.

Meslektaşı Cuma günü mahkemede ifade verdi. Libor G.’nin kendisine IKEA’dan yarı fiyatına mal teklif ettiğini belirtti. “Olaydan (mağazada gözaltı) bir ay önce de böyleydi. İş yerinde IKEA’da indirim olduğu söylendi, sanırım yüzde 50 dedi ve Zličín’deki IKEA’ydı. Buna ihtiyacım yoktu, bu yüzden bu konuyu daha fazla konuşmadık” dedi polis memuru Luděk T.

“Bunu ona asla teklif etmedim. Libor G, ona hiçbir zaman IKEA eşyalarıyla dolu bir çantayla gelmediğimi söyledi.

Mahkemede, tutuklandıktan sonra eşyaların gözetim altında olmadığını belirterek, verilen zarar miktarı ve el konulan malların listesiyle çelişiyor.

Hırsızlıktan suçlu bulunması halinde iki yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Savcı polis memuruna 50.000 kron para cezası öneriyor. Başlangıçta Libor G adına güvenlik güçlerinde çalışmanın beş yıl süreyle yasaklanmasını da talep etmişti. Ancak şimdi hırsızlığın polis görevi yaparken meydana gelmediğini belirterek bu öneriyi geri çekti.

Hakim yıl sonundan önce bir ceza vermek istiyor. Daha sonra başka bir yerde çalışmaya gidiyor. Eğer davayı kapatmak için zamanı yoksa, meslektaşlarından biri meseleyi masaya yatıracak ve kendisi de meseleyi en baştan çözmek zorunda kalacaktı.