Hindistan’ın ilk kadın adli tıp uzmanı yürüyüşte konuşuyor | Bombay haberleri

EnondeR

New member

“Bir hanımefendi ne yapardı? FSL1974’te ilk iş günümde bana bu soru soruldu ve cesaretime karar verdim, 74 yaşındayım. Rukmani Krishnamurthy (resimde), Hindistan’ın ilk kadın adli tıp uzmanı Sharmila Ganesan Ram’a 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde anlatıyor. TV yöneticisi Neeraj Grover’ın öldürülmesi yakında bir biyografiyle ölümsüzleştirilecek.
“12 Mart 1993 Kara Cuma günü, şehri 12 bomba patladığında, kardeşimin ameliyat olduğu Bombay Hastanesi’ndeydim. Yaralıların getirildiğini gördüm. Sonraki üç ay, kafamda bulanıktı.” Krishnamurthy, “Daha sonra, küresel adli tıp bilim adamlarının övgüsünü toplayan raporu tartışmak üzere Interpol Lyon tarafından davet edildim.”
Dijital dünyada adli tıbbın kapsamının büyüdüğünü vurgulayarak, “İş imkanları arttı ama bu, tüm bilim dallarına aşina olmayı ve gerçek zamanlı suç vakalarında uygulamalı eğitimi gerektiriyor” dedi.
‘Bir bilim adamı olarak saygı kazanmak için toplum için adli tıp kullandı’
8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde, 1993 Bombay patlamaları ve TV yöneticisi Neeraj Grover’ın 2008 cinayet davası gibi yüksek profilli vakaların adli soruşturmasındaki rolü yakında bir biyografik filmde ölümsüzleştirilecek olan 74 yaşındaki Rukmani Krishnamurthy. özellikle Hindistan’ın ilk kadın adli bilimcisi olarak, erkeklerin dünyasında yolunu müzakere etmese bile sürekli olarak savunmak
1948’de doğdum, Nagpur’da bel kemiği annem olan orta sınıf bir evde beş kız kardeş ve iki erkek kardeşin altıncısı olarak büyüdüm. Madhya Pradesh hükümetinde özel bir servis memuru olan babam kalp krizi geçirmiş ve ardından emekli olması tavsiye edilmişti. Mali ve duygusal açıdan zarar gören ailemiz Raipur’dan Nagpur’a döndü. Annem bize eğitimin değerini aşıladı ve şöyle dedi: “Eğer Saraswati (bilgi tanrıçası) oradaysa, Lakshmi (para tanrıçası) onu takip eder.” Kimya yüksek lisans derecemden sonra altın madalya kazandıktan sonra üç randevu mektubu geldi: Nagpur’daki Bilim Enstitüsü’nde geçici öğretim görevlisi, Nagpur’daki Hindistan Merkez Bankası’nda bir katip ve Adli Bilim Laboratuvarı’nda (FSL) bir memur. bombay Babam benden topluma en çok hizmet edeceğini düşündüğüm kişiyle gitmemi istediğinde ikincisini seçtim. FSL 1974’te JJ Hastanesinde olduğu için Bhandup’tan Sandhurst Road’a yerel bir trene binerdim. İlk iş günümde patronum bana “Bir bayan FSL’de ne yapardı?” diye sordu. Cesaretimi kanıtlamaya karar verdim. Araştırma görevlisi olarak görevlendirilmiş, demiryolu duraklarından ele geçirilen çok sayıda sahte soğuk içecekte kafeini tespit etmek için bir proje üzerinde çalıştım.
Direktörümün İçişleri Bakanı ile bir görüşmesi olduğundan, makaleyi Pune Üniversitesi’ndeki ulusal bir seminerde sunmamı istedi. Teknik detayları paylaştıktan sonra, suçluların izini sürecek sonuçların önemini kasten vurguladım. Şimdi olduğu gibi o zaman da bilim insanları olarak adli tıbbı toplumla ilişkilendirmediğimiz sürece bize saygı gösterilmeyeceğine inanıyorum. Analiz için bana sunulan ilk dava için mahkemeye çıkmam istendiğinde, bir savunma avukatının Kimya yüksek lisans derecemin sahte olduğunu söylediğine kulak misafiri oldum: gazyağıyla yakılan bir gelinin çeyiz ölümü. Olayın geçmişi günlerce aklımdan çıkmıyordu. Avukat gazyağının Delhi ve Mumbai’de aynı olup olmadığını sorduğunda hakime döndüm ve “Bu soruyu cevaplayamam çünkü savunma avukatı gazyağının kimyasal bileşimini bilmiyor” dedim. Sonra damıtma aralığının belirli bir şehirdeki sıcaklığa göre nasıl değiştiğini anlattım.
Bir sonraki gazyağı temizliğim 13 Şubat 1976’da, bir suç mahallini ziyaret etmeme izin verilen ilk gün oldu: Matunga treni yangını 24 kişinin öldürüldüğü. Yanmış enkazda ve yarı yanmış plastik bir kapta gazyağı izleri bulduk, bu da bir yolcunun gazyağı taşıdığını ve bunun bir puro izmariti ile yakılmış olabileceğini gösteriyor. Yetkililere toplu taşıma araçlarında yanıcı maddeleri yasaklamalarını tavsiye ettik – bu kural hemen uygulandı. Farklı sektörlere adli tıp getirmek isteyen bir örgütün başkanıyım. Gerçek zamanlı suç vakalarının ele alınmasına gerçekten dahil olmadan adli tıp eğitimi veren birçok küçük enstitü var.
Ulusal Adli Bilimler Üniversitesi, otantik adli tıp hizmetlerinin sağlanması için bu tür konuları ele almaktadır. Devlete ait çoğu adli tıp laboratuvarı, biyolojik ve analitik laboratuvarlara benzer iyi bir altyapı ile iyi donanımlı olsa da, polis teşkilatı artık soruşturmaların adli tıp soruşturmalarını gizli tutması gerektiğini fark etti. Bilim adamlarının DNA’yı göstermek için bir test tüpü çıkardığı filmleri izlemekten bıktım. Yakın zamanda OTT serisi ‘Kutsal Oyunlar’ için olay mahalli hakkında teknik tavsiyelerde bulunduk. 10 tane uluslararası ve ulusal ödül almış olmama rağmen Padma Shri hala aklımdan çıkmıyor ama bir filme konu olacağım için heyecanlıyım.