YENİ DELHİ: “Merhaba, güvende misiniz?” Sercan ÜnsalDelhi’ye yerleşen Türk asıllı bir kişi, birkaç dakikada bir akraba ve arkadaşlarını ararken bu sözleri söylüyor. Depremin vurduğu Türkiye ve karşı taraftan olumlu cevap alınca kısa süre sonra telefonu kapatıyor.
“Kurtarma operasyonu devam ettiği için burayı işgal etmek istemiyorum. telefon hatları. Elektrik yok ve orada yaşayan insanlar da şebeke sorunları yaşıyor. Sadece iyi olup olmadıklarını bilmek istiyoruz. Onlara ‘güvende misiniz’ diye soruyorum. Burada bir Türk restoranı işleten 45 yaşındaki Ünsal, PTI’ye verdiği demeçte, ‘Evet’ derlerse aramayı keserim.
Pazartesi günü meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki deprem ve çok sayıda artçı sarsıntıda 5 binden fazla kişi öldü. Türkiye ve komşu Suriye’de binlerce bina depremle yerle bir oldu. Türkiye’nin güneydoğusundaki Kahramanmaraş ilinde meydana gelen deprem, Kahire kadar uzaklarda hissedildi.
Hindistan’da yaşayan Türk asıllı insanlar, vatanlarının yıkımdan kurtulmasının birkaç yıl süreceğini bilmelerine rağmen sakin kalmaya çalışıyor.
Ünsal, bazılarının hala sevdiklerinin nerede olduğundan habersiz olduğunu söyledi. Ünsal, Türk asıllı bazı kişilerin akrabalarından haber alamayınca ülkeyi terk ettiğini iddia etti.
Bazıları burada oturan, endişeyle bir cevap bekleyen ve güncellemeler için sürekli haberleri izleyen sevdiklerini arıyor.
Ailesinin çoğu Türkiye’de yaşarken Ünsal 25 yıl önce Delhi’ye taşındı. Deprem haberi geldikten kısa bir süre sonra yakınlarını aradı.
Ünsal, “Ailem ve kayınvalidemin güvende olduğunu öğrenince rahat bir nefes alıyorum. İyiyiz ama iyi değiliz.”
Burada oğluyla birlikte yaşayan Ünsal’a her saat arkadaşlarının, bir öğretmenin ve ailesinin ölüm ihbarları geliyor ve birkaç komşusu hâlâ kayıp.
Ünsal, “Bunu bilmek çok üzücü. Ne zaman arasam falancanın ölüm haberini alıyorum ve çocukluğumun geçtiği ülkemin bununla karşı karşıya olduğunu bilmek çok kötü.”
Yakınlarının çoğu çatısız yollarda, trajik ve yürek burkan sahnelere tanık olmak zorunda kalırken, Türk diasporası arasında da bir pişmanlık var.
“Evimizde güvendeyiz. Binlerce kilometre uzakta… Akrabalarımızın soğuk geceler geçirecek yerleri yok ve birçok arkadaşı hâlâ kayıp. Bu bizi huzursuz ediyor” dedi.
Akrabalarından haber alamayınca yaklaşık 3 arkadaşı Türkiye’ye gitti.
Ünsal, “Arkadaşlarımın aileleri Hatay’da yaşıyor ve evleri yıkılmış. Aileleri cevap vermiyor, bu yüzden kıra gittiler.”
Ünsal, Hindistan’a ülkeye yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür etti. “Hindistan’ın ülkeye yardım gönderme hareketini memnuniyetle karşılıyorum. Hükümete teşekkür etmek istiyorum. Bu benim kalbimi dolduruyor.”
Delhi’de yaşayan bir diğer Türk asıllı Fidan Duman, ülkesinden acı haberler gelmeye devam ederken duygu yüklü.
İki çocuğu ve eşiyle başkentte yaşayan inşaat mühendisi Duman, bu PTI muhabirine, “ailem güvende olmasına rağmen, arkadaşlarım ve diğer tanıdıklarım hala ortalıkta yok” dedi.
“Keşke seninle daha fazla konuşabilseydim ama pozisyonumda değilim. Ülkem büyük bir acı içinde. Ailem güvende ama çok insan ölüyor” dedi.
Hindistan, Başbakan Narendra Modi’nin ülkeye mümkün olan her türlü yardımı sağlama talimatının ardından Pazartesi günü Ulusal Afet Müdahale Gücü arama ve kurtarma ekipleri, sağlık ekipleri ve yardım malzemelerini derhal Türkiye’ye göndermeye karar verdi.
(PTI girişleri ile)