BENGALURU: Art arda gelen eyalet hükümetleri, 2020-2021 salgın yıllarında en belirgin olan bir eğilim olan, gelirleri artırmak için büyük ölçüde içki satışına güvenirken, Başbakan Basavaraj Bommai önümüzdeki hafta (17 Şubat) devlet bütçesini sunarken çok az hareket alanına sahip olacak. Alan uzmanları, içki tüketiminin doyuma yakın olduğunu ve seçim yılında yapılacak bir vergi artışının intihar anlamına gelebileceğini söylüyor.
Hükümetin geliri artırmak için likör satışlarına büyük ölçüde bel bağlaması, tüketim vergisi dairesi hedeflerinin son beş yılda yaklaşık 10.000 Rs artırılmış olması gerçeğiyle ölçülebilir. 2018-19’da 19.750 Rs olan hedef, 2022-23’te 29.000 Rs crore’ye fırladı. 31 Mart’ta 30.000 Rs crore toplama yolunda ilerlediğinden, tüketim vergisi dairesinin hedefi aşmasının beklendiği başka bir konu.
Ancak uzmanlar, içki tüketimi zirve yaptığı için geliri daha fazla artırmanın zor olacağını söylüyor. “Satışları artırma konusunda agresif davrandık, ancak analizler bunu daha fazla genişletmenin zor olacağını gösteriyor. Uzmanlar, bütçe önerileri yaparken pratik olmamız gerektiğini söylüyor,” dedi. “Bunu CM ile tartışacağız. ”
Yıllık ortalama 550 lak karton Hint likörü (IML) (her kartonda 8,6 litre) ve 250 lakh karton bira (her biri 7,8 litre) tüketimine karşılık, tüketim vergisi dairesi 694 lakh karton IML cirosunu üretmeye hazırlanıyor. ve bu yıl 31 Mart’a kadar 372 lakh karton bira.
Karnataka Bira ve Damıtma Üreticileri Derneği genel sekreteri Shivalingaiah, “Eyalet rekor satışlar kaydetmeye hazır olsa da, ortalama yıllık tüketim artış oranı %4’ün altında,” dedi. “Yeni mali yılda sadece yaklaşık %2’lik bir tüketim artışı bekleyebiliriz. ”
Bunun farkına varan hükümet, tüketim vergisi kurallarını değiştirmeyi ve yasal içki satın alma yaşını 21’den 18’e düşürmeyi teklif etti. Ancak teklif, kamuoyunda şiddetli tepkiler nedeniyle rafa kaldırıldı.
Yürüyen harçlar da içki üzerindeki mevcut ağır vergi yükü göz önüne alındığında zor bir teklif olacaktır. IML üzerindeki ek ÖTV (AED) 2018-2019 bütçesinde %4 artırılırken, 2019-2020 bütçesinde yeniden %6 artırıldı. Ayrıca BS Yediyurappa hükümeti, Covid-19 krizi nedeniyle 2019-20’de ÖTV’yi iki kez artırdı. Sonuç olarak, bir litre biranın vergisi artık beyan edilen fiyatın %175’idir ve 18 fiyat plakasında litre IML başına 179 Rs ile 4.440 Rs arasında değişmektedir.
Karnataka Şarap Tüccarları Derneği başkanı Vanagiri Gowda, “İçkilerdeki özel tüketim vergisi zaten fahiş” dedi. “Bommai’nin sektörü bir artıştan kurtaracağını umuyoruz. ”