Křetínsky, Sparta hakkında: Para beni rahatsız etmiyor. Stramaccioni mi? Hazır değildik

uTKu

New member
“En kötüsü ne yapacağınız konusunda tereddüt etmenizdir. Bu, birçok belirsizliğin ve değişken faktörün olduğu futbolda sıklıkla meydana gelir. Bu, en büyük baskı anıdır; bunlar, bir şeyin yolunda gitmediğini bildiğiniz ve müdahale etmeniz gerekip gerekmediğini bildiğiniz en kötü durumlardır” diye kulübün yeni ücretli platformu Sparta Unlimited için yaptığı röportajın başında anlatıyor.

Görev süresi boyunca bu tür sayısız karar aldı, ancak son dönemdeki en önemli karar, kulüpte üç kupa kazanan teknik direktör Brian Priske'nin ayrılmasından önce spor direktörü Tomáš Rosický'nin görevinde kalması gibi görünüyor.

“Ancak benim için hiç de zor olmadı. Sadece Tomáš'ı kalmaya ikna etmem gerekiyordu. Bize temelden yardımcı olacağından kesinlikle emindim. Futboldan çok iyi anlıyor, çok zeki ve çok az insanda gördüğüm olağanüstü bir yeteneğe sahip. İletişim biçimini çok iyi bildiği role uyarlayabiliyor.”

Spartalı patron başka ne hakkında konuştu?

Sparta'nın ulaştığı seviye hakkında: “Şunu söylemeliyim ki bu sadece Tomas'ın değil, Brian'ın ve şüphesiz Lars Friis'in de dahil olduğu tüm takımın takdiri. Mükemmel değil ama oyun tarzımız açısından neredeyse mükemmel futbol oynuyoruz. Bu son derece karmaşık bir oyundur ve bir sistemi bir araya getirmek neredeyse imkansız bir iştir. Ancak taktiksel açıdan bakıldığında basit bir kural var: Saldırırken, mümkün olduğu kadar geniş bir alanda, mümkün olduğu kadar hızlı oynamanız gerekir; savunduğunuzda ise durum tam tersidir. Buna bakarsanız mevcut takımın bir araya getirdiği şeyin neredeyse mükemmel olduğunu göreceksiniz.”

Ladislav Krejčí'nin Girona'ya transferi hakkında: “Láďa Krejčí istemeseydi yirmi milyon euro bile olsa gitmesine izin vermezdim. Oyuncuların sonsuza kadar Sparta'da kalmasını isterim ama böyle bir model sürdürülemez çünkü çocukların hayalleri var ve takımı savunmak zor. Bir Avrupa rüyası inşa edebilirsiniz, buradaki maçlar harika, ancak Tomáš Souček veya Vláďa Coufal gibi birinin bir hedefi olduğunda ve her gün en üst seviyede oynamayı başardığında, bu fikirleri anlıyorsunuz ve anlamıyorsunuz.' Onları oyunculardan almak istemiyorum.”

Kaptan olarak Krejci hakkında: “Kulüp, taraftarlar ve takım üzerinde en büyük etkiyi o yarattı. İnce jestlerle kulübün birliğini her zaman destekledi. Temsil etmek istediğimiz değerleri bünyesinde barındırıyor. Ancak Ladi'nin övgüsünün diğer oyuncuların katkılarına gölge düşürmesini istemem. Karakter katkısıyla öne çıkıyor, ne olursa olsun uğruna savaşacağı değer inançları var.”

Brian Priske'nin ayrılışı üzerine: “Bir kişiye bağlı kalamayız. Eğer öyle olsaydı bu bir hata olurdu. Her ne kadar Sparta'nın tarihi böyle olsa da bugün artık tek bir kişiye güvenemeyiz.''

Hayranlar ve katkıları hakkında: “Her iki unvanın da açık bir değeri var. Geçen sene onların desteği olmasaydı şampiyonluğa hiç sahip olamayacaktık. Ve bu yıl çok daha zor olacaktı. Bu Sparta'nın birliğinin bir ödülü. Ancak aynı şekilde ligdeki bu beşincilik, sizi fena halde aşağı çeken taraftarlar açısından da beşincilikti. O zamanlar muhtemelen onlarsız, onlarla olduğundan daha iyi oynuyorduk. Ülkedeki en kötü taraftarlara sahip olduğumuz bir dönem vardı, şimdi tam tersi.”

Kişisine yönelik eleştiri ve olumsuz bağırışlar hakkında: “Bana bağırmaları beni antrenöre bağırmalarından çok daha az rahatsız etti. Bana yönelik olumsuzluğun bir kısmı hak edilmişti ve bunun nasıl faaliyet göstereceğime dair kararlarımı etkilemeyeceğini de biliyordum. Ama teknik direktöre yönelik baskı kanser gibidir. Bundan asla kurtulamazsınız ve bu işinizde kendini gösterir. Sorun, koçun ne zaman bir balonun içine hapsolacağı ve bu aşırılıkların onu alıp götüreceği meselesi. Taraftarların bir kulübü dağıtma ve kötü sonuçlara katkıda bulunma yetenekleri harika.”

Sparta'yı satma düşünceleri üzerine: “Bunun rasyonellikle alakası yok. Çıktığımız görevi terk ettiğimizi hayal edemiyorum. Ancak bir anda burada üstlendiğimiz rolü yerine getiremeyeceğimize ve birisinin onu daha iyi yerine getirebileceğine ikna olsaydım. Bizim görevimiz kulübe ve tarihe hizmet etmek, elimizden geleni yapmaktır. Kulübü devredebileceğimiz kimsenin olduğunu düşünmüyordum. Objektif olarak bunu en iyi şekilde yapmadık ama en azından biraz tutarlılık, sadakat ve finansal güç beni bunun bir çözüm olmayacağı, sadece Sparta'ya faydası olmayacak bir jest olduğu sonucuna götürdü.”

Mali destek hakkında: “Kibirli görünmek istemem ama beni rahatsız eden şey para değil. Sparta için gereğini yapmak zorundayız, hatalarımızdan dolayı ciddi bir maddi kayıp anlamına gelse bile bunu yapmak zorundayız. Sadece faturamızı ödüyoruz. Kulüp geleneğini sürdürmek için kendimizi bu göreve aday gösterdik. Her hafta sonu birçok insanın duygularına karar veriyoruz ve bu büyük bir sorumluluk. İki milyar krona mal olursa iki milyar veririz, daha fazlaya mal olursa rahatlıkla daha fazlasını veririz. Yalnızca finansal adil oyunla sınırlıyız ve buna dayanarak öncelikle iyi satış yapmamız gerekiyor.”

İtalyan teknik direktör Andrea Stramaccioni ile yapılan deney hakkında: “Biz batırdık. Yabancı bir teknik direktörü getirme fikri fena değildi, zamanlama mantıklıydı çünkü Şampiyonlar Ligi tehlikedeydi. Ancak hazır değildik, kabin üzerindeki etkiyi hafife aldık ve en yüksek kaliteyi yakalamak adına çok telaşlı bir transfer politikasına yaklaştık. Çok fazlaydı. Nedenini hâlâ anlayamıyorum ama bana öyle geldi ki sahada gösterdiğimiz performans koçun yeteneklerinin seviyesinin altındaydı. Sparta tarihindeki en kötü an değildi ama kaçırılmış bir fırsattı.”

Sahiplik yapısındaki konumu hakkında: “Karmaşık bir yapıda hakim hissedar olmam Sparta'nın benim olduğu anlamına gelmiyor. Ben sadece beni birçok kez aşan uzun bir tarihte belirli bir rolü yerine getiriyorum. Ve birkaç yıl içinde kimse adımı bile duymayacak, oysa Sparta sonsuza dek burada kalacak. Sahip rolü tüm sistemde yalnızca kısmidir. Bu sütunların çalışması için gerekli koşulları yaratma yükümlülüğünüz var. Sparta'nın sadece bir oyuncak olacağı gerçeği hakkında yorum yapmama bile gerek yok.”