MANGALURU: Kuveyt’te güvenlik mühendisi olarak çalışan Tamil Nadu yerlisi Laxman’ın (adı değişti) 16 yıllık kariyeri, Kuveyt Mühendisler Topluluğu’ndan (KSE) itirazsızlık sertifikası alamayınca sona erdi. ), bir göçmenin ülkede mühendis olarak çalışması için zorunludur. Sebep: Mühendislik okulu, Hindistan’daki Ulusal Akreditasyon Kurulu (NBA) tarafından akredite edilmemiştir.
Laxman’ın yanı sıra Kuveyt’te çalışan birçok Hintli mühendis de Körfez ülkesinde işlerini kaybetmeye başlıyor. Bunun nedeni, oturma izinlerini uzatmak için KSE’ye NBA sertifikası sağlayamamalarıdır.
Kuveyt’teki KSE ve İnsan Gücü Kamu Otoritesi (PAM), NOC’lerin yalnızca üniversiteleri ve kursları NBA tarafından akredite edilmişse yurtdışındaki mühendislere verildiğine dair bir kural oluşturdu. NBA, yirmi yıl önce Hindistan’da uygulanmış olmasına rağmen, Hindistan’da şimdiye kadar NBA tarafından akredite edilmiş çok fazla kolej/kurs bulunmamaktadır. Tüm kolejler AICTE tarafından onaylanmıştır.
Kuveyt’te, bazıları kilit pozisyonlarda bulunan Hindistan’dan yaklaşık 12.000 kayıtlı mühendis bulunmaktadır. Kuveyt’teki en büyük mühendis sayısı Hintli gurbetçilerdir.
“1995 yılında mezun oldum ve uzun yıllar sonra Hindistan’da NBA akreditasyonu başladı. Böyle bir senaryoda NBA onaylı kurs sertifikasını nasıl verebilirim? Ardından “Zorunlu olan NOC’yi alamadığım için Kuveyt’teki işimi kaybettim ve dört aydır işsizdi. Ancak şirketim Suudi Arabistan’da bir projeye imza attığı için şanslıydım. Aralık ayı sonuna kadar oraya taşınmam istendi,” diye açıkladı Laxman çektiği sıkıntıyı.
Hindistan’dan gelen her teknoloji göçmeni Laxman kadar şanslı değil. 2018’de Kuveyt’e inen ve güvenlik mühendisi olarak çalışan Tamil Nadu’dan bir başka göçmen, Kuveyt’te gün sayıyor. “2018 ile 2021 arasında NOC aldım, ancak 2022’de reddedildim” dedi.
Daha önce mühendis olarak çalışan diğer gurbetçiler, NOC’leri sağlayamadıkları için daha düşük pozisyonlara düşürüldüler.
Indian Engineering Forum (IEF) ve Kuveyt’teki diğer mühendislik forumları konuyu Kuveyt ve Hindistan hükümetleriyle tartışıyorlar. Bir başka mühendis forumu üyesi, “Kuveyt’teki Hindistan Büyükelçiliği’ne kayıtlı 12.000 mühendisten 1.200 mühendisin son iki ayda işini kaybettiği öğrenildi” dedi.
çok daha fazlasını kaybedebilir işler, diyor IEF, Kuveyt
Hintli Mühendisler Forumu, Kuveyt, KSE’nin güncellenen kurala uyması halinde bunun neredeyse tüm mühendisleri etkileyeceğini söyledi. Kuveyt’teki tüm mühendislik forumları, Kuveyt Büyükelçiliği aracılığıyla Hindistan Hükümeti ile temasa geçmiştir. Hindistan hükümetine göre NBA, 2012’de bağımsız operasyonlara başladı.