MUMBAI: Yüksek ve Teknik Eğitim Departmanı, henüz geçiş sürecini başlatmamış kolejlere kabul vermemeyi düşünüyor. akreditasyon tarafından yayınlanan bir genelgede, yaklaşan akademik oturumda yeni öğrencilerin kabul edileceği belirtildi. yüksek öğretim müdürlüğü (DHE) 2 Mart’ta.
Kıdemli bir müdür, üye kolejlerin kapatılmasının hibelerin kesilmesine de yol açabileceğini söyledi.
Akreditasyonu olmayan veya “etkin olmayan” statüsü olmayan tüm kolejler, Kalite Değerlendirmesi için Kurumsal Bilgi (IIQA) raporlarını 31 Mart’a kadar NAAC’a sunmalıdır. .
DHE’den alınan veriler, devletten hibe alan kolejler için bile üzücü bir tablo çiziyor. En çok desteklenen 1.171 kolejden 71’i akreditasyon için hiç başvurmadı (resme bakın) ve 584’ün notları geçerli değil – beş veya yedi yıllık döngüleri sona erdikten sonra yenilenmediler. Bu tür kolejlerin NAAC durumu ‘etkin değil’ olarak kategorize edilir. Şaşırtıcı bir şekilde, eyaletteki tüm kolejlerin %60’ına hiç not verilmedi.
Desteklenen önde gelen birkaç kolejin durumu, DHE listesinde etkin değil olarak görünüyor. Ayrıca, 28 devlet kolejinden sadece beşinin geçerli bir derecesi vardır. Diğerlerinden dördü hiçbir zaman akredite edilmedi ve 19’u ‘etkin değil’ statüsüne sahip. 2.141 kolejin yalnızca yaklaşık %6’sı geçerli bir NAAC derecesine sahip olduğundan, desteklenmeyenler en kötüsüdür. 1.893 kadar bu tür kolej asla akreditasyona gitmedi.
Müdür (yüksek öğretim) Shailendra Deolankar, devletin bu kez katı önlemler almayı planladığını söyledi. “Bir süredir uygulamalı bilimler üniversitelerinin akredite edilmesini istiyoruz. Yine de, akreditasyon durumu aktif olmayan %50’den fazla desteklenen kolej ve %80’den fazla desteklenmeyen kolej vardır ve bu kolejler hiç değerlendirilmemiştir. 31 Mart’tan önce süreci başlatmazlarsa ve IIQA raporlarını vermezlerse, hükümet üniversitelere onları üyelikten çıkarma emri vermeyi planlıyor” dedi.
Maharashtra yakın geçmişte akreditasyonu desteklese de, ilk kez bu kadar katı bir kılavuz yayınladı. 2015 yılında akreditasyon zorunlu hale getirildiğinden, Karnataka her yıl akreditasyon için bir dizi kolej belirledi. “Kolejlere akreditasyona hazır olmaları gerektiği bir yıl önceden söylendi. Paraları yoksa devlet onlara para veriyordu, bu kolejlere yardım etmek için özel bir hücre kuruldu. Karnataka’dan eski bir kalite kontrol hücresi görevlisi, “Şu anda tüm eyalette yalnızca 36 akredite olmayan kolej var” dedi. Diğer güney eyaletlerinin çoğunda da durum aynıdır.
“IIQA raporu NAAC’a sunulduktan sonra, kolejler akreditasyondan geçmelidir. Bir Maharashtra yetkilisi, NAAC raporlarını kabul edecek ve sonraki zaman çizelgesi belirlenecek” dedi. DHE verileri, Aurangabad (%74), Nagpur (%69) ve Panvel (%65) gibi bölgelerin hiç akredite edilmemiş kolejlerin en yüksek yüzdesine sahipken, Kolhapur (%34), Jalgaon (%37) ve Solapur ( %42 daha iyiler arasındadır.
Şansölye ve yüksek öğrenim bakanı Chandrakant Patil ile Ekim ayında rektör yardımcıları konseyinin ortak toplantısının ardından, bakan kolejleri altı ay içinde akredite olmaları konusunda uyardı.
(Hemali Chhapia’nın katkısıyla)