Okul masrafları artıyor. Ebeveynler ucuz veya pazar araçlarını kullanıyor

EnondeR

New member
Aile bütçesine yüklenen yük, oğlunu Prag’da tek başına büyüten Bayan Lenka için de okula başlama anlamına gelecek. Bu yıl memleketinin sunduğu ödenekten yararlanmaya karar verdi. “Oğlum bu yıl ikinci sınıfa başlıyor ve geçen yıl belediye binasının katkısını okul malzemeleri için zaten kullandım” diyor.

Bu yıl oğlunun yüzükleri için katkı payı başvurusunda bulunacağını ekliyor. “Kişi ilgilendiğinde, okulun kendisinden ya da çeşitli kuruluşlardan bilgi aldığında yardımın gerçekten yakın olduğunu öğreniyor. O zaman oğluma bir şeyi inkar etmek zorunda kalacak kadar rahatsız olmuyorum çünkü o şeye sahip değilim” diye ekliyor.

Ancak Provident şirketinden analist Hana Chmelíková’ya göre, bu konuyu aileler arasında yapılan bir ankette araştıran Praglı ebeveynler daha çok tevazu yolunu seçiyor.

“Geçen yıl pazarda kullanılmış olanlara güvenerek daha ucuz aletler almayı planlıyorlar, aynı zamanda hobi faaliyetlerini de sınırlayacaklar” yorumunu yapıyor. Chmelíková’ya göre, bu yıl geçen yıla göre yüzde 12 daha fazla sayıda ebeveyn, katıldığı ders sayısını azaltmayı planlıyor.

Çocuk başına 4 bin

Analize göre, Praglı ailelerin neredeyse yarısı okul yılı maliyetlerinin altı ayda çocuk başına dört bin kronu aşmasını bekliyor. Chmelíková, “Bu sadece okul malzemeleri satın alma meselesi değil, aynı zamanda kulüpleri, öğle yemeğini ve diğer masrafları da finanse etme meselesi” diye hesaplıyor ve sorunun aynı zamanda okul çocuklarının ailelerinin tüm bu masrafları nispeten kısa bir süre içinde ödemek zorunda kalmasından kaynaklandığını da ekliyor .

Chmelíková, “Ebeveynin bu masrafları tek başına karşılamak zorunda olduğu durumlarda bu zor olabilir” diye belirtiyor. Bu aynı zamanda Ortak Yoldaki Vatandaş Danışma Bürosundan Kateřina Čočková tarafından da doğrulandı. “Aktivasyon hizmetimiz kapsamında baktığımız ailelerle çoğu zaman okul başlangıcının finansmanı ile ilgili sorunları çözüyoruz. Onlar için çok zor bir dönem” diye konuştu.

Prag halkına acil yardım paketi

Prag meclis üyeleri ailelere yönelik desteğin bu hafta başından itibaren devam etmesini onayladı. Ebeveynler ayrıca okullar aracılığıyla önümüzdeki eğitim-öğretim yılında Prag vatandaşlarına yönelik acil yardım paketinden de para çekebilecekler.

Hayat pahalılığının artmasına tepki olarak geçen yıl Prag tarafından uygulamaya konulmuştu. Politikacılar eğitime 308 milyon kron ayırdı ancak bu fonlar geçen okul yılında kullanılmadı. Bu nedenle belediye, paranın geri kalanını kullanmanın mümkün olduğu şeylerin listesini genişletti.

Bu nedenle okullar parayı anaokulu ücretlerine, yemeklere, gruplara veya sosyal pedagog faaliyetlerine katkı sağlamak için kullanmaya devam edebilir, ancak artık şehir bölgeleri fonların yarısıyla çalışabilir ve bunu gerektiğinde diğer yatırım dışı maliyetler için kullanabilir. Bu, örneğin okul psikoloğunun, öğretim asistanlarının maaşları veya okul malzemelerinin satın alınmasıyla ilgilidir.

Fon seçenekleri

Danışmanlık merkezi, ihtiyaç sahibi müşterileri vakıf fonlarının yardımına yönlendirmeye çalışıyor. Örneğin metropoldeki Çocuk Patronu okul malzemesi paketleri dağıtıyor, ancak belediyenin kendisi de yardımcı oluyor. Kendisi, acil yardım paketinin Prag vatandaşlarına genişletilmesini zaten onayladı. Metropol sakinleri ayrıca önümüzdeki eğitim-öğretim yılında öğle yemeği veya okul malzemelerinin ödenmesi için mali yardım başvurusunda bulunabiliyor.

Belediyenin yanı sıra çocukların ve ilçelerin masraflarının finansmanına da yardımcı oluyorlar. Sübvansiyon programları, örneğin Prag 5 veya Prag 3 tarafından listelenmektedir. Prag 2 ayrıca okul malzemelerine ve hobi faaliyetlerine de katkıda bulunmaya karar vermiştir.

Prag 2 sözcüsü Andrea Zoulová şöyle açıklıyor: “Dvojka srdcem vakfı fonunun teklifi, düşük gelirli ebeveynleri veya çocukları bölge tarafından kurulan ilkokullardan birine giden bekar ebeveynleri ilgilendiriyor.”

Ona göre aileler dört bin krona kadar alabiliyor. Prag 2 belediye başkan yardımcısı Lucie, “Müfredat dışı faaliyetler için iki buçuk bine kadar ve okul malzemelerinin satın alınması için bin beş yüz krona kadar katkı sağlamaya hazırız” diye açıklıyor. Pechová (ODS ve TOP 09 için).

Eylül ayı sonuna kadar, Prag 2’de daimi ikametgahı olan veya çocuğu bölge tarafından kurulan ilkokullardan birine giden her ebeveynin, okul ekipmanı satın almak veya ödeme yapmak için belediye binasından katkı başvurusunda bulunabileceğini ekliyor. bir çıkar grubunun

“Çocuk yardımı alan ailelerin maddi katkıları otomatik olarak onaylanacak. Diğer durumlarda, vakıf fonunun yönetim kurulu katkının onaylanmasına bireysel olarak karar verecektir” diye ekliyor Pechová.

Süpermarkette koleksiyon

Diakonie Praha, ailelerin uzun vadede kötüleşen ekonomik durumlarını gözlemliyor. Sözcüsü Dalibor Hály’ye göre, son iki yılda temel gıda ve günlük tüketim maddelerinin fiyatlarındaki artış en çok, ekonomik durumu daha kötü olan, rezervleri olmayan ve düşük gelirli ailelerin bütçelerine yansıyor. Bu nedenle Diakonie, Okul Çocukları için ikinci kez yürekten bir bağış toplama etkinliği düzenleyecek.

Bu etkinlik sırasında, Prag’taki altı süpermarketteki insanlar Eylül ayının ilk hafta sonu okul malzemelerini bağışlayabilecekler. Hála, “Geçen yılki toplamanın ardından, Prag’daki işbirliği yapan kuruluşların üçte ikisi bize daha fazla okul malzemesi kabul edeceklerini söyledi, bu da onların taleplerinin önemli ölçüde daha fazla olduğu anlamına geliyor” diyor. Beklentilerine göre insanlar bu yıl 100.000’e kadar yardım bağışında bulunabilir.