Okulların milyonlarca dolarlık sübvansiyona ihtiyacı var. Belediye nüfus tahminini sundu

EnondeR

New member
Çalışma, Başkent Prag Planlama ve Kalkınma Enstitüsü’nden (IPR) uzmanlar ve belediye temsilcileri tarafından sunuldu.

“Eğitimdeki durum en kritik olanıdır. Bundan sonra sosyal ve sağlık hizmetleri geliyor” diyen Fikri Mülkiyet Hakları Şehir Analiz Ofisi başkanı Zdeňka Havlová, önümüzdeki yılların önceliklerini sıraladı. Esas olarak ilkokul ve anaokulu sorunu ve yer yetersizliği ile ilgili. Eğitim, spor ve eğlenceden sorumlu meclis üyesi Antonín Klecanda (STAN), “Fikri mülkiyet haklarına sahip eyaletlerden bile biraz daha kötü” diye ekledi. Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığıyla bağlantılı göç, okul kapasiteleri üzerindeki baskıyı artırıyor. Ukrayna’dan 10.000 çocuk başkentteki ilkokullarda eğitim görüyor.

“Bu ortalama 18 okulun kapasitesine eşdeğer. Ayrıca kayıtlı turizm de var ve bu da onları yüzde 20 oranında dolduruyor.” diye belirtti Klecanda. Fikri Mülkiyet Hakları verilerine göre Prag 9 ve Prag 10 bu açıdan en kötü olanlardır, her iki ilçedeki boş kontenjan açığı toplamda yaklaşık iki bin kişiye ulaşmaktadır.

Birkaç yıl içinde yetkililer ortaöğretim okullarında ek kontenjanların nasıl sağlanacağı konusuyla da uğraşmak zorunda kalacaklar. Klecanda, “Bu yıl 12.500 birinci sınıf öğrencisi kaydoldu; dokuz yıl içinde onlar için daha fazla ortaokul kontenjanına ihtiyacımız olacak” dedi. Ayrıca, çoğunlukla orta Bohemya’dan gelen ustalar da onları hedef alıyor. Tahmin sonuçlarına göre 2030 yılında ortaöğretim okullarında bine yakın kontenjan eksik olabilir. Fikri Mülkiyet Hakları analizi, 2050 yılında ortaöğretim okullarının kapasitelerinin yaklaşık üç yüz pozisyon kadar hafif bir şekilde aşılması gerektiğini özetlemektedir.

Prognoz
eğitim gelişimi
metropolde

118.639 Prag’daki ilkokulların kapasitesi

11 bin o kadar çok eksik yer var ki
ilkokullarda

10 bin Prag ilkokullarındaki Ukraynalı öğrenci sayısı

Prag 10 bu bölgede ilkokullarda 1000’den fazla kontenjan eksik

Prag 9 Burada 990’dan fazla yer eksik

500 milyon -1,25 milyar bir okulun kuruluş bedeli

5 Yapılması gereken ilköğretim okulu sayısı

7 okullara uyum sağlamaya uygun binalar

Belirsiz nakit akışı

Bu nedenle fikri mülkiyet hakları uzmanları yukarıda belirtilen nüfus tahmin analizini hazırladılar. Bölgesel kalkınmadan sorumlu belediye başkan yardımcısı Petr Hlaváček (STAN), çalışmayı şöyle özetledi: “Her şey eğitim geliştirme stratejisine, ihtiyaçların neler olduğuna ve finansman yöntemine yöneliktir.” Belediye veya ilçelerde şu anda yeni okul tesisleri için yaklaşık 25 hazır proje bulunmaktadır. Bunlar sadece yeni binalar olmayacak; yetkililer şehrin satın alabileceği ve daha sonra yeniden inşa edebileceği yaklaşık yedi bina seçti.

“Bunları Prag Geliştirme Şirketi (PDS) sayesinde alabiliyoruz. Ayrıca gerekirse üst yapılar ve uzantılar da hazırlıyoruz” diye açıkladı Hlaváček. Diğer şeylerin yanı sıra Suchdol’daki Brandejs çiftliği veya Braník’teki Dominikánský dvůr okul tesislerine dönüştürülebilir.

Eğitim sektörü kesinlikle ucuz bir iş değildir. Bir okul inşa etmek 500 milyon ila 1,25 milyar kron arasında değişen maliyetler gerektiriyor. Bu nedenle sermaye devletten fon almadan yapamaz. Ancak ekonomik krizin devam ettiği ve hükümetin kemer sıkma paketlerinin olduğu bir dönemde bu hiç de kolay değil.

“Hükümet tarafından her zaman sübvansiyonların olacağı konusunda güvence veriyoruz. Devlet temsilcilerine göre gelecek yıl Prag da dahil olmak üzere bölgeler ilk parayı daha küçük miktarlarda almalı ve katkının bir sonraki yıl artması gerekiyor” dedi Antonín Klecanda. Önümüzdeki yıllarda devlet kasasından metropollere gerçekte ne kadar akacak, ancak aralıksız devam eden müzakereler nedeniyle henüz belli değil.

Özel bir bölge

“Analizleri yalnızca demografik eğilimler (doğum oranı, ölüm oranı veya göç) açısından yapmıyoruz. Ayrıca üzerine inşaat yapılabilecek alanla veya inşaat yapılmaması durumunda durumun nereye varacağıyla ilgili olarak da ilgileniyoruz” diye açıkladı Zdeňka Havlová.

Demografi, başkenti bir çeşit “geçiş” olarak tanımlıyor. Çek İstatistik Ofisi’ne (ČSÚ) göre güncel rakamlar, nüfusun bu yılın ilk yarısında yeniden arttığını özetlemektedir. Başta 16 bine yakın kişi olmak üzere büyük çoğunluğu yurt dışından taşınıyor. İstatistikçiler, Çek Cumhuriyeti’nin diğer bölgelerinde 2023’ün ilk altı ayında yalnızca 71 kişilik bir artış kaydetti. Analizlere göre dış göç, şehrin genel demografik, sosyal ve ekonomik yapısına uzun vadede olumlu etki yapıyor.

Metropol başka özelliklere de sahip olabilir. CZSO Prag Bölge İdaresi Bilgi Hizmetleri Departmanından Adam Vlč, “Prag, canlı doğum sayısının ölüm sayısından daha yüksek olduğu tek bölgeydi” dedi.

Aksine gözlemlenen dönemde yaklaşık 23.000 kişi şehri terk etti. Bu, 2022’nin ilk yarısında tahliye edilenlerin sayısını yaklaşık altı bin kişi aştı.Prag sakinleri genellikle Orta Bohemya’da daha uygun fiyatlı konutlar için şehri terk ediyor. Böylece, CZSO’nun 2023’ün ilk yarısına ilişkin verilerine göre, esas olarak başkentin yakın çevresindeki bölgeler (Brandysko, Říčansko veya Mladoboleslavsko) Prag’ın banliyölerine dönüştürülecek.