Siddheshwar Swami, Belagavi’de devlet töreniyle yakıldı | Bangalore haberleri

araru

New member
BENGALURU: 2010 yılında bir kış sabahı saat 05:30’du ve Belagavi bölgesindeki Bailhongal kasabasının sakinlerinin çoğu, soğuğa göğüs gererek MJ High School Grounds’a gidiyordu. Saat tam altıda, beyaz pamuklu bir gömlek ve dhoti giymiş bir kahin geçici bir kürsüye oturdu ve konuşmasına başladı.
Yaklaşık 5.000 kişiye liderlik edecek polis veya gönüllü yoktu. Yine de öğrencileri onu kendinden geçmiş bir dikkatle dinlerken bir toplu sessizlik oldu. Konuşma bittiğinde kahin ve kalabalık, metanetli bir sessizlikle odadan ayrıldı.
Pazartesi gecesi vefat eden Jnana Yogashrama’dan Siddheshwar Swami tarafından yapılan binlerce konuşma sırasında olağan sahne buydu. 81 yaşındaydı. ‘Yürüyen Tanrı’ olarak bilinen swami, Vijayapura bölgesindeki Bijjaragi köyünde çiftçi bir aileden geliyordu.
Swami ekine rağmen safran giymemeyi veya herhangi bir dini veya kastı temsil etmemeyi seçti. Konuşmalarına yurt içinden ve yurt dışından her dinden ve her kesimden insan katıldı. Vijayapura’dan emekli bir Kannada profesörü olan MS Madabhavi, “Onunla çalıştığım 40 yıl boyunca, onun her zaman zamana bağlı kaldığını gördüm. Kalabalığın büyüklüğü ne olursa olsun konuşmaları sırasında sessizlik ve disiplin olurdu” dedi.
Siddheshwar Swami, Sokrates, Konfüçyüs, Buddha ve Basavanna gibi büyük filozofların yaşamlarına ve eserlerine atıfta bulunarak özellikle Kuzey Karnataka’da ve Maharashtra’nın bazı bölgelerinde bilinen bir isim haline geldi. Sadeliği, büyüleyici sesi ve karmaşık felsefi meseleleri basit bir diksiyonla sunma konusundaki esrarengiz yeteneği, çok sayıda insanı kendine çekti ve kast engellerini aştı. Çok dilli biriydi ve Kannada, Sanskritçe, İngilizce, Hintçe ve Marathi biliyordu.
Davet üzerine, kahin bir kasabayı veya şehri ziyaret eder ve orada bir haftadan bir aya kadar ders verirdi. Başka bir öğrenci olan Basavaraj, “O kadar popülerdiler ki, her an meşgul olabilirdi,” dedi. Geçen ay Vijayapura ilçesine bağlı Kakhandaki köyünde bir ay geçirdi.
Manevi konuşmalarına ek olarak, kahin, basit bir hayat yaşaması ve dünyevi şeylerden ve şöhretten kopmasıyla biliniyordu.
Siddheshwar Swami, Jnana Yogashrama’da yatağı veya vantilatörü olmayan küçük bir evde yaşıyordu. Esas olarak kırık çene kemiğinden yapılan roti ve khichdi ile yaşıyordu. Köyde kaldığı süre boyunca bile kalmak için seçtiği odada vantilatör veya yatak olmamasına özen göstermiştir. Kimseden para almadı ve müritleri de banka hesabı olmadığını iddia ettiler. Basavaraj, “Paraya dokunduğunu hiç görmedim; gömleklerinin cepleri yoktu” dedi. Swami asla aşramını geliştirmek veya eğitim kurumları açmak istemedi. Müritleri, Hubballi’den bir iş adamının kendisine lüks bir araba aldığını, ancak o bunu kabul etmeyi reddettiğini iddia etti.
Birçok durumda, hükümet ödüllerini ve hibelerini geri çevirdi. 2018’de Merkez, topluma katkılarından dolayı ona Padma Shri’yi verdi. Ama kibarca bu onuru kabul etmeyi reddetti ve bir sanyasi olarak böyle şeylerle ilgilenmediğini söyledi. Aşramını genişletmek için 25 lakh Rs’lik bir devlet hibesini geri çevirdi ve Dharwad’daki Karnatak Üniversitesi tarafından kendisine sunulan fahri doktorayı reddetti.
Kahin, 2014 yılında yerine getirilen vasiyetinde bile müritlerinden bedenini yakmalarını ve ölümünden sonra bir anıt ya da heykel dikmemelerini isteyerek dünyevi gelenekleri reddettiğini gösterdi. Ayrıca insanlardan ölüm sonrası ritüelleri yapmamalarını istedi. Vasiyetinde, “On yıllardır bu güzel dünyada yaşadım. Bunu öğrendim ve yaşadım. Ömrüm sona ermeden şükranlarımı sunmak istiyorum.”
(Dharwad’daki Gururaj Jamkhandi’nin katkısıyla)