MYSURU: Tanınmış romancı SL Bhyrappakime verildi padma Bhushan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, çalışmalarının Başbakan Narendra Modi tarafından tanındığını söyledi. “Bu ödülü şu şekilde aldım: modlar Başbakan’dır. Aksi takdirde alamazdım,” dedi Perşembe günü.
Mysuru bölgesinin sorumlu bakanı tarafından yönetilen idare ST Somashekar arayıp tebrik etti.
Bhyrappa, ödülü Mysuru halkına bağladı. “Modi hükümeti Hindistan’ın gelmiş geçmiş en iyi hükümeti. 2029 seçimlerine kadar çoğunluğu elde etmeli. Ondan sonra da tüm nitelikleriyle ondan beslenen bir lider ülkeyi yönetmeli” dedi.
“Bu ödülü verdiği için Modi hükümetini takdir etmiyorum. Siyasetle hiçbir ilgim olmamasına rağmen siyaset hakkında çok şey okudum. Çok tarih kitabı okudum. Şimdi bu hükümeti aldığım için mutluyum. ”
Bhyrappa, muhalefet partilerini Batı ülkelerindekiler gibi yapıcı olmadıklarını iddia ederek kınadı.
Okurlarının her gün eserlerine şükrettiğini ancak kitaplarının ne kadar okunacağını merak ettiğini söyledi. Şair Kumaravyasa’nın “Bharata’sı’ 500 yıl sonra bile okunur ve okunur. Onun yazısında o güç vardı. Benim yazımda o güç var mı? Bir yazar bunu düşünür” dedi.
Bir başka Padma kazananı ve burada Gangotri Layout’ta ikamet eden 93 yaşındaki S Subbaraman, bunun büyük bir onur ve büyük bir sürpriz olduğunu söyledi. Arkeolojiye katkılarından dolayı seçildi. Chamarajanagar bölgesindeki Kollegal’den ve kırk yıl boyunca Hindistan Arkeolojik Araştırmaları’nda görev yaptı.
Hindistan, BBC belgeseli Bhyrappa’yı yasaklamamalıydı
Gujarat’ta 2002’de yaşanan şiddetle ilgili en son BBC belgeseli hakkında sorulan Bhyrappa, bunun Hindistan’ın G20 lideri olarak imajını zedelemeyi amaçladığını söyleyerek bunu kınadı.
“Hindistan bunu yasaklamamalıydı. Bunun yerine Yüksek Mahkeme kararına göre yanıt vermeliydi” dedi. Modi’yi eleştirenlerin Gujarat’taki Godhra tren yangını olayı hakkında sessiz kaldığını iddia etti.
Tekdüzen Medeni Kanun talebini destekliyor ve tüm yasa ve kuralların azınlıklar dahil herkes için geçerli olması gerektiğine inanıyor.
Davul vuruşlarıyla toplumsal damgalamayı yenmek: Munivenkatappa
Sidlagatta taluk’taki Pindipapanahalli köyünden 72 yaşındaki Munivenkatappa, Chikkaballapura’dan Padma Shri’yi aldı. Tamat vurmalı çalgının bu temsilcisi, halk sanatının yayılmasına yaptığı katkılardan dolayı ödüllendirildi.
Köyün panchayat’ında bir kova burcu olan oğlu Prasanna, Munivenatappa’nın 50 yılı aşkın bir süredir evcilleştirilmiş bir sanatçı olduğunu söyledi.
Munivenkatappa, babasının evcil bir sanatçı olduğunu hatırladı, ancak 17 yaşındayken babası ölünceye kadar ondan uzak durdu.
“Ehlileştirmeyle ilgili toplumsal damgalama göz önüne alındığında, pek çok utanç verici an yaşadım ve hatta birkaç kez yerel bir otobüsten atıldım. Çoğu kez yolcular yanıma oturmayı reddetti” dedi.
Onu performans sergilemeye davet eden Janapada Loka’dan HL Nage Gowda tarafından görüldü ve bu dönüm noktasıydı. Kannada ve Kültür Departmanından Dakshina Murthy’nin ve Kolar CMC’nin eski Meclis Üyesi KN Thygaraju’nun desteğini hatırlattı.
Munivenkatappa 1992’de Rajyotsava Ödülü’nü aldı ve Kannada ve Kültür Departmanı onu performansıyla herkesi büyülediği Japonya’ya gönderdi. Her ikisi de ABD’de olmak üzere 2014 Akka Konferansı’na ve 2015 Navika Konferansı’na katıldı.
350’den fazla mürit yetiştirdi, ancak gençler artık onu öğrenmek konusunda isteksiz oldukları için sanatın geleceğinden korkuyor.