MUMBAI: Ünlü Mohiniattam Dansçısı ve Padma Bhushan ödüllü Dr. Kanak Rele, Çarşamba günü kalp krizi geçirdikten sonra 85 yaşında son nefesini verdi. Vile Parle Crematorium’da bir devlet cenazesi verildi.
Başarılı sanatçı, 60 yıllık parlak bir kariyere sahipti ve Juhu’daki Nalanda Dans Araştırma Merkezi’nin kurucu direktörüydü.
11 Haziran 1937’de Gujarat’ta doğan Rele, biçimlendirici yıllarını Batı Bengal’deki Santiniketan’da geçirdi. Dans yolculuğuna genç yaşta başladı ve ardından Kathakali’nin erkek egemen alanına olan ilgisiyle cam tavanı kırdı. Mohiniattam daha sonra onun arama kartı oldu. Performansları zarif hareketler, karmaşık ayak hareketleri ve duygusal ifadelerle karakterize edildi.
1973 yılında Rele, 50. yılını kutlayan Nalanda Enstitüsü’nü kurdu. 2021’den beri konuk öğretim üyesi olan tanınmış Odissi temsilcisi Jhelum Paranjape, “Kanakben bu dans enstitüsünü tek başına kurduğunda sadece 35-36 yaşındaydı. Mumbai Üniversitesi ile ortaklaşa dans alanında lisans ve yüksek lisans derecelerini tanıttı. eski muhafızın dikkatli olduğu bir zaman.”
Paranjape, disiplin ve edepten yana olan güçlü kişiliği hatırladı. “Liberal bir geçmişe sahibim, bu yüzden ona sarılan, diğerlerinin yaptığı gibi ayaklarına dokunmayan birkaç kişiden biriydim. Ona düşünce, söz ve eylemde gerçekten saygı duyduğumu gördüğü için asla alınmadı. .Ve ondan önce “Jhelum Paranjape” oldum, kot pantolon ve gömlek de giydim.Bir gün Kanakben beni kot pantolonla yolda yürürken gördü, Maruti minibüsünü durdurdu ve bunu yaptığım için beni azarladı.Tabii ki enstitüye hep sari giyerdim . Yani benimle orada buluştuğunda, geleneksel kıyafetler içindeki görünüşüme övgüde bulundu!”
Paranjape, ‘ adlı bir prodüksiyonu güzel bir şekilde kavramsallaştırdığı için Rele’ye teşekkür ediyor.Yamakatha Mamakatha‘ Satyavaan-Savitri’nin hikayesine dayanmaktadır.
78 yaşındaki 92 yaşındaki Bharatanatyam gurusu K Kalyanasundaram Pillai Rajarajeshwari dans enstitüsü, Rele’nin ölümüyle bir “boşluk” oluştuğunu hisseder. “Onun ölümü beni derinden üzdü ve şok etti. Guru Panikker’le, ardından Dansçılar Loncası’yla çalıştığı ve Mumbai Üniversitesi’nin dans müfredatı komitesinde olduğumuz zamana kadar, ilişkimiz onlarca yılı kapsıyor. Kanakji bir Nadir bir dans ustası, yönetmen ve yazar karışımı. Beni 2022’de ‘Me And My Mohiniattam’ biyografisinin lansmanına davet ettiğinde uzun bir sohbet ettik.”
Rele’nin profesyonel yolculuğu, Gaurav Puraskar, Kalidas Samman, Sangeet Natak Akademisi ve MS Subbulakshmi Ödülü. 2013’te Rele, Padma Bhushan’ı, ondan önce Padma Shri’yi aldı.
O hayatta kaldı Yatindra Rele (89), 67 yaşındaki kocası, oğlu Rahul, gelini Uma ve torunu Vaidehi Rele Lal ve torunu Nikunj.
Hema Malini, onun ölümü karşısında şok oldu. “O, görevine bağlı bir aile babasıydı, gerçek bir vizyoner, akademisyen ve mükemmel bir Mohini Attam sanatçısıydı.”
Maharashtra Valisi Ramesh Bais başsağlığı diledi ve ona “nritya tapaswini” adını verdi.