Biliş tutmak ne demek ?

Defne

New member
Biliş Tutmak: Zihin, Duygu ve Stratejinin Dansı

Hepimizin zaman zaman yaşadığı bir deneyim vardır: Bir sorunun ortasında kalırsınız ve çözüm arayışınız, duygusal düşüncelerinizin ve mantıklı analizlerinizin arasında gidip gelir. Fakat bazen bir şeyi hatırlamak için zihninizin uçsuz bucaksız köşelerine doğru bir yolculuğa çıkmak gerekebilir. İşte, bu türdeki bir yolculuk, "biliş tutmak" olarak tanımlanır. Bu yazıda, biliş tutmanın ne olduğunu bir hikâye üzerinden keşfedeceğiz ve erkeklerin çözüm odaklı, kadınların ise empatik ve ilişkisel yaklaşımlarını nasıl farklı şekillerde ele aldığını gözler önüne sereceğiz.

Bir Sorun Ortasında: Tanışma

Bir sabah, uzun zamandır görmediğim eski arkadaşım Levent'le karşılaştım. Bir kafede buluştuk ve hemen sohbete başladık. İlk başta, normal bir arkadaş sohbeti gibi görünse de, zamanla konu derinleşti. Levent, son zamanlarda iş hayatında ciddi bir problemle karşılaştığını, bunun da zihnini epey meşgul ettiğini söyledi. Ne olduğunu sordum, anlatmaya başladı:

"Bir proje yönetiyorum, ve takımın hep birlikte çalışması gerekiyor. Ancak her seferinde bir tıkanıklık oluyor. İletişim eksiklikleri, farklı stratejiler ve planlama hataları... Ne yapmam gerektiğini tam olarak bilmiyorum."

Levent’in anlatımı, olayın mantıklı bir çözümü olduğunu düşündürüyordu. Erkeklerin tipik olarak çözüm odaklı yaklaşımını, Levent’in söylediklerinden anlayabiliyordum. O an, "Biliş tutmak" terimi kafamda belirdi. Bunu bir tür zihinsel tıkanıklık olarak görüyordum, yani kişinin çözmeye çalıştığı sorunu ne kadar fazla düşünüp analiz etse de, bir türlü çözümü bulamaması hali. Ama gerçekten bu sadece mantıksal bir sorunumuydu?

Zihinsel Dönüşüm: Kadınların Yaklaşımı

Levent’in sorusunu bir süre düşündükten sonra, aklıma eski iş arkadaşım Sedef geldi. Onunla bir problemi tartışmak farklı bir deneyimdi. Sedef’in yaklaşımı her zaman daha empatik ve ilişki odaklıydı. Özellikle bir takım sorunları çözerken, duyguları ve insanlar arasındaki etkileşimi daha fazla ön planda tutuyordu. Bu, bana "biliş tutmak" kavramının başka bir boyutunu hatırlattı.

Sedef’in tarzı, insanlar arasındaki etkileşimin, mantıklı çözüm arayışından daha fazla önem taşıdığı bir yaklaşımdı. Sedef’e benzer şekilde, kadınlar genellikle bir sorunu sadece tek bir açıdan çözmekle kalmazlar; olayın sosyal dinamiklerini de göz önünde bulundururlar. Herkesin duygusal durumunu anlamak, aradaki ilişkileri onarmaya yönelik bir çözüm üretmek kadınların "biliş tutmak"la başa çıkma yöntemlerinden biridir.

Bir gün, Sedef'le bu konuda sohbet ederken bana şunu söyledi: "Bazı insanlar, duygusal engelleri aşarak sorunun çözümüne daha hızlı ulaşabilirler. Zihinsel tıkanıklık, sadece mantıkla değil, duygularla da çözülebilir. İnsanlar arasındaki empatiyi güçlendirmek, bazen doğru çözümden daha etkili olabilir."

Strateji ve Empati: Birbirini Tamlayan Yaklaşımlar

Levent ve Sedef’in her biri, kendi bakış açılarıyla farklı problemlere yaklaşsalar da, her ikisinin de katkıları oldukça önemliydi. Levent, bir projede neyin eksik olduğunu belirlerken mantıklı ve stratejik çözümler geliştirmeye çalışıyordu. Sedef ise, takımın moralini yükseltmek, aralarındaki iletişimi güçlendirmek için daha empatik bir yaklaşım sergiliyordu. Bu iki yaklaşımın birleşimi aslında çok güçlü bir çözüm önerisi sunuyordu.

Tarihe baktığımızda, farklı toplumlar da bu çözüm odaklı ve ilişki odaklı yaklaşımlar arasında denge kurmuşlardır. Mesela, Orta Çağ'da, işin mantıklı yönlerini çözmeye çalışan erkekler, aile ilişkilerine dair daha empatik bir anlayış geliştiren kadınlar tarafından denetleniyordu. Kadınlar, toplumsal yapıyı güçlendirirken, erkekler de bireysel başarıya ve stratejik hedeflere odaklanıyordu.

Günümüzde de, organizasyonel yapılar bu iki yaklaşımı birleştiriyor. Çoğu şirkette, liderlerin daha stratejik kararlar alması beklenirken, aynı zamanda takım içinde duygusal zekâ ve empati de ön plana çıkıyor. Bu denge, yalnızca iş yerlerinde değil, sosyal yaşamda da etkili bir şekilde işliyor.

Biliş Tutmak ve Toplumsal Yansımaları

Peki, biliş tutmak yalnızca bireysel bir problem mi yoksa toplumsal bir yansıma mı? Tarih boyunca, insanların toplumsal yapılarındaki farklı rollerin, bilişsel süreçleri nasıl etkilediğini incelemek oldukça öğreticidir. Erkeklerin genellikle bireysel başarıyı hedeflemesi ve çözüm odaklı düşünmesi, toplumsal rollerinden kaynaklanırken, kadınların daha empatik ve ilişki odaklı yaklaşmaları, toplumsal beklentilerle şekillenmiştir.

Ancak, günümüzün hızla değişen toplumunda, bu kalıpların değiştiğini görüyoruz. Artık kadınlar da strateji geliştiren, liderlik yapan ve çözüm odaklı bireyler olarak yer alıyorlar; erkekler ise duygusal zekâ ve empati becerilerini geliştiriyorlar. Bu dönüşüm, hem bireysel olarak hem de toplumsal yapılar içinde daha dengeleyici bir yaklaşımı teşvik ediyor.

Sizce, biliş tutmanın çözümü, sadece mantıklı düşünme mi, yoksa duygusal farkındalıkla mı sağlanır? Stratejik bir çözüm üretirken, empatiyi nasıl entegre edebiliriz? Bu ikisinin birleşimi, kişisel ve toplumsal hayatta nasıl daha güçlü bir denge oluşturabilir?

Sonuç: Düşünceler ve Duygular Arasında Bir Köprü

Biliş tutmak, sadece bir zihinsel engel değildir; aynı zamanda duyguların ve düşüncelerin dansıdır. Erkeklerin ve kadınların farklı yaklaşımları, aslında çözüm yollarının çeşitliliğini ve bu yolların nasıl birbirini tamamladığını gösterir. Strateji ile empati, mantık ile duygu arasında bir köprü kurmak, bilişsel tıkanıklıkları aşmanın anahtarı olabilir. Kendimizi bu süreçlerin neresinde buluyoruz? Hem duygusal hem de stratejik çözüm yollarını nasıl birleştirebiliriz?

Hikâye, aslında her birimizin yaşamında karşılaştığı zihinsel engelleri aşma yolculuğunun bir yansımasıdır. Düşüncelerimizi ve duygularımızı dengeleyerek, biliş tutmayı aşmamız mümkün.