MUMBAI: Uddhav ThackerayShiv Sena (UBT) başkanı Pazar günü, Seçim Komisyonu’nun Maharashtra Başbakanı Eknath Shinde’nin fraksiyonunu meşru Shiv Sena olarak tanıma kararına yanıt olarak tüm siyasi partileri uyanık ve tetikte olmaya çağırdı.
Thackeray Cuma günü Seçim Komisyonu’nun (AK) Shinde liderliğindeki fraksiyonu gerçek Shiv Sena olarak tanıması ve partinin “yay ve ok” seçim sembolünün atanmasını emretmesi üzerine büyük bir darbe aldı. Bu karar, Thackeray’ın babası Bal Thackeray’ın partiyi kurduğu 1966 yılına dayanan partinin kökenlerinden bir sapmadır.
Thackeray burada Kuzey Hindistan topluluğu üyeleriyle konuşurken, “Shiv Sena’nın başına gelenler, bize yapılanlar sizin de başınıza gelebilir. Tüm taraflar gözlerini açık tutmalı ve dikkatli olmalı” dedi.
“Babamın yüzünü istiyorsun ama oğlunu değil. Gitmeye hazırdım. Babama verdiğim sözü tutmak istediğim için beni terk edersen, ne yapmam gerekiyor?’ Bharatiya Janata Partisi’ni (BJP) hedef alırken sordu.
“Hiçbir zaman başbakan olmak istemedim ama Kongre ve NCP tarafından görevi devralmam istendi çünkü aksi halde hiçbir hükümet kurulamazdı. BJP verilen taahhüdü yerine getirirse, hem Shiv Sena hem de BJP iki kişilik başbakan olur.” Her biri bir buçuk yıl” dedi.
Grubumdaki bazı insanlar kaçtı. Ayrılmak isteyenler gidebilir, ancak başka bir partiyle birleşmek zorundadır. Ancak beni evimden atıp yönetimi ele geçirmek istediklerini iddia etti.
Babam bu insanlarla ilgilendi ve Şiv Sainikler onları destekledi. Ama şimdi sahiplenmek istiyorlar ve bizim kurumlarımız öyle bir hale geldi ki hırsızı evin sahibi yapmışlar. Ülkede neler oluyor diye sordu.
Ancak olan şey iyi çünkü insanlar kızgın ve olanların yanlış olduğunu anlıyorlar, diye ekledi Thackeray. Thackeray, Birlik İçişleri Bakanı Amit Shah hakkında “Seçim Komisyonu’nun emriyle ‘Mogambo khush hua'” diyerek şaka yaptı.
Thackeray, BJP’nin kendisini Kongre ve Milliyetçi Kongre Partisi (NCP) ile el ele vermeye zorladığını, çünkü verilen taahhüdün yerine getirilemediğini söyledi.
“Ben Hindutva’dan değil BJP’den ayrıldım. BJP’nin insanları bölen Hindutva’sını kabul etmiyorum. BJP, seçimlerde ‘tesettür’ ve inek katliamı gibi konuları gündeme getirerek artık uyanmış Hinduları yanıltıyor. Mumbai’de bir Hindu Akrosh Morcha vardı. Ülkeyi güçlü bir lider yönetirken Hindular neden ‘akrosh’ yapsınlar?” diye sordu.
Thackeray, Başbakan Narendra Modi’yi hedef alarak şunları söyledi: “Güçlü bir Hindistan için oyladığımız lider, ülke zayıflarken kendisi güçlendi.” AK’nin Shiv Sena’nın adını ve parti sembolünü Shinde fraksiyonuna atama kararını “haksız” olarak nitelendirdi ve şunları söyledi: “Bu kirli siyaset. Shiv Sena ile savaşmak isteseydiniz, oylama alanında olurdunuz, insanlar gelip izin verebilirdi. karar vermek.” Thackeray, Shiv Sena’nın hiçbir zaman Müslümanlara ve Kuzey Hintlilere karşı olmadığını söyledi. Hindistan’ı vatan olarak gören herkes bizim kardeşimizdir” dedi.
Bu, Thackeray’ın son günlerde Thackeray tarafından Mumbai’ye yerleşen Kuzey Hindistan topluluğu üyeleriyle ikinci etkileşimi.
(PTI girişi ile)