Tarlası olmayan çks belgesi alabilir mi ?

Coinci

Global Mod
Global Mod
Tarlası Olmayan ÇKS Belgesi Alabilir mi? Gerçek Hayatın İçinden Bir Bakış

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) denildiğinde çoğu kişinin zihninde hemen geniş tarlalar, traktörler ve toprağa doğrudan bağlı bir yaşam canlanıyor. Oysa günümüz Türkiye’sinde bu tablo artık eskisi kadar net değil. Köylerde de şehirlerde de hayat değişti; tarımla uğraşma biçimi çeşitlendi, üretim sadece toprağa sahip olmakla sınırlı kalmadı. Tam da bu noktada en sık sorulan sorulardan biri ortaya çıkıyor: Tarlası olmayan biri ÇKS belgesi alabilir mi?

Bu sorunun cevabı sadece “evet” ya da “hayır” kadar basit değil. İşin içinde mevzuat var, uygulama var, ama en önemlisi de insanların hayatına dokunan gerçeklik var.

ÇKS’nin Temel Mantığı Nedir?

ÇKS, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ve üreticilerin kayıt altına alınmasını sağlayan bir sistemdir. Temel amaç, tarımsal üretimi görünür kılmak, destekleri doğru kişilere ulaştırmak ve planlamayı daha sağlıklı yapmaktır.

Bu sistemin merkezinde genellikle “tarım arazisi” bulunur. Çünkü devlet desteklerinin büyük bir kısmı ekilen, biçilen, üretim yapılan alanlar üzerinden hesaplanır. Ancak hayatın içinde her üretim hikâyesi bir tarlaya sahip olma zorunluluğu ile başlamaz.

Kimi insanlar ailesinden kalan bir araziyi işler, kimi kiralar, kimi de ortaklıkla üretim yapar. Bazıları ise hayvancılık yapar ama kendi adına kayıtlı bir toprağı olmayabilir.

Tarlası Olmayan Bir Kişi ÇKS Alabilir mi?

Genel kural şudur: ÇKS kaydı için bir tarımsal faaliyetinizin olması gerekir. Bu faaliyet her zaman mülkiyet sahibi olmayı gerektirmez.

Yani:

* Kendi tarlası olanlar

* Kiraladığı araziyi işleyenler

* Hisseli arazide üretim yapanlar

* Başkasına ait araziyi sözleşmeyle kullananlar

ÇKS’ye kayıt olabilir.

Buradaki kritik nokta şudur: “Üretim yapılıyor mu, yapılmıyor mu?”

Sadece “tarlam yok ama çiftçilik yapmak istiyorum” ifadesi tek başına yeterli değildir. Sistemin mantığı, fiilen üretim yapılan bir alanın varlığıdır. Bu alan sizin olmayabilir, ama yasal olarak kullanım hakkınız olmalıdır.

Bu yüzden tarlası olmayan ama hiçbir araziye dayanmadan üretim yapmayan biri ÇKS alamaz. Ancak tarlası yokken kiralama veya kullanım sözleşmesi ile üretime başlayan biri için durum değişir.

Kiralama ve Ortaklık: Görünmeyen Ama Yaygın Gerçek

Köylerde ya da küçük ölçekli üretim yapan ailelerde en sık görülen durum kiralamadır. İnsanlar çoğu zaman “benim toprağım yok” der ama aslında fiilen birkaç dönüm araziyi kiralayıp üretim yapıyordur.

Bu noktada ÇKS, yalnızca tapuya değil, kullanım hakkına bakar. Kira sözleşmesi, muhtar onayı veya ilgili belgelerle bu durum resmileştirilir.

Bir de ortakçılık vardır. Özellikle yaşlı çiftçilerin arazilerini tamamen bırakmadığı ama gençlerin üretimi üstlendiği durumlarda sık görülür. Burada da taraflar arasında yapılan anlaşma ÇKS sürecine temel oluşturur.

Yani sistem aslında şunu kabul eder: “Toprak kimin olduğu kadar, kim tarafından işlendiği de önemlidir.”

Hayvancılık Yapan Ama Tarlası Olmayanlar

Konunun en çok karıştırılan kısmı burasıdır. Hayvancılık yapan bazı kişiler, hiç tarım arazisi olmadan da ÇKS kaydı yaptırabilir. Ancak bu kayıt, bitkisel üretim için değil, hayvancılıkla ilişkili destekler için yapılır.

Örneğin yem bitkisi desteği almak isteyen bir üretici, belirli şartları sağlıyorsa kiralık arazi ile üretim gösterebilir. Ama hiçbir arazi göstermeden sadece hayvan beslemek, ÇKS’nin her kapısını açmaz.

Burada devletin bakışı nettir: Üretimin izlenebilir olması gerekir.

Köy Gerçeği ve Şehirden Dönenler

Son yıllarda dikkat çeken bir başka durum da şehirden köye dönüş hikâyeleridir. Emeklilikle ya da ekonomik nedenlerle köye dönüp üretim yapmak isteyen insanlar çoğaldı. Bu kişilerin önemli bir kısmının kendi arazisi yoktur.

Ama boş duran köy arazileri, akraba tarlaları veya kiralanabilir alanlar sayesinde üretime dahil olurlar. ÇKS bu noktada bir engel değil, aksine bir düzenleyici olur.

Fakat burada önemli bir gerçek vardır: Kâğıt üzerinde üretici olmak ile fiilen üretim yapmak aynı şey değildir. ÇKS’nin amacı da bu ayrımı netleştirmektir.

Günlük Hayata Yansıyan Tarafı

İşin bürokratik kısmı bir yana, bu konu insanların günlük yaşamını doğrudan etkiler. Çünkü ÇKS sadece bir belge değildir; mazot desteğinden gübre yardımına, kredi imkanlarından tarım sigortasına kadar birçok kapıyı açar.

Tarlası olmayan ama üretim yapmak isteyen bir kişinin bu sistemde yer bulabilmesi, aslında kırsal ekonominin canlı kalması açısından önemlidir. Aksi halde üretim tamamen mülk sahipleriyle sınırlı kalır ve küçük üretici sistemin dışında kalır.

Öte yandan sistemin kötüye kullanılmaması da gerekir. Sadece destek almak için kâğıt üzerinde arazi gösterilmesi, uzun vadede hem devlete hem gerçek üreticiye zarar verir.

Denge Noktası: Adalet ve Gerçek Üretim

Burada en kritik mesele dengeyi kurabilmektir. Bir yanda gerçekten üretmek isteyen ama toprağı olmayan insanlar vardır. Diğer yanda sistemi sadece destek almak için kullanmak isteyenler olabilir.

Devletin ve uygulayıcı kurumların görevi bu iki grubu ayırt edebilmektir. Bu da sadece evrakla değil, yerinde inceleme, üretim takibi ve saha kontrolü ile mümkündür.

Bir annenin gözünden bakıldığında ise mesele daha sade görünür: İnsan üretmek istiyorsa, emeğini toprağa vermek istiyorsa, bunun tamamen dışına itilmemesi gerekir. Ama aynı zamanda sistem de suistimale açık bırakılmamalıdır.

Son Söz Yerine

Tarlası olmayan birinin ÇKS alıp alamayacağı sorusu aslında tek bir cevaptan çok daha fazlasını içeriyor. Burada önemli olan toprağın kime ait olduğu değil, üretimin gerçekten yapılıp yapılmadığıdır.

Kiralama, ortaklık ya da farklı üretim modelleri sayesinde toprağı olmayan insanlar da sisteme dahil olabilir. Ama hiçbir üretim faaliyeti yoksa, sadece niyet varsa, sistemin kapıları doğal olarak açılmaz.

Hayatın içindeki denge de tam olarak burada kurulur: Emek varsa karşılık vardır, üretim varsa kayıt vardır.